Wat doen voordat je een horeca-onderneming start

18 duidelijke stappen voor je met een horeca-onderneming start…

1. Verzin een naam

Verzin een creatieve, unieke, passende naam voor jouw onderneming. Het is ook belangrijk om te controleren of deze merknaam niet al in gebruik is. Als er al een merk bestaat in de sector en op hetzelfde grondgebied, kunnen bedrijven met dezelfde naam naar de rechter stappen.

2. Maak een ondernemingsplan

Voordat je begint met je onderneming, moet je wel een beetje een idee hebben wat je doelen worden en hoe je deze gaat bereiken

3. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Voordat je kunt handelen uit naam van je bedrijf, zul je je in moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel.

4. Regel de financiering

Je kunt lenen bij de bank en aandeelhouders aantrekken, maar tegenwoordig wordt er ook veel gewerkt met crowdfunding.

5. Zoek en koop of huur een locatie

Tenzij je vanuit huis werkt of iets dergelijks, zul je een locatie nodig hebben voor je zaak.

6. Regel vergunningen

Vergunningen die je nodig hebt zijn exploitatie-, drank- en horecavergunningen.

7. Overige vergunningen

Er kunnen andere vergunningen nodig zijn, zoals vergunningen voor terras, verkoopdemonstratie, kansspelautomaten, de omgeving en mogelijk meer.

8. Schrijf je in bij de NVWA

De NVWA is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Je moet hier staan ingeschreven als je levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt.

9. Verdiep je in hygiënecodes

Ga hiervoor de HACCP na.

10. Sociale hygiëne

In je zaak zal altijd iemand van 21 jaar of ouder aanwezig zijn met een SVH Diploma Sociale Hygiëne.

11. Ga regels na

Ga de regels voor openingstijden en het milieu na bij de gemeente.

12. Muziek

Voor het gebruik van muziek in je horeca-onderneming moet je toestemming hebben van de maker van de muziek. Je hoeft dit niet voor ieder liedje aan iedere artiest te vragen, maar dit regel je via een collectieve beheersorganisatie, zoals Buma/Stemra of Sena.

13. Bibob

In sommige gemeentes is het zo dat je een vergunning moet aanvragen om de integriteit van je bedrijf na de gaan.

14. Zorg indien nodig voor personeel

Hierbij geldt ook een aantal regels die je moet naleven. Flexibel personeel huur je in bij een uitzendbureau

15. Regel de inrichting

Zorg dat de uitstraling van je zaak bij de doelgroep aansluit. Horeca meubilair hoort duurzaam te zijn. Er zal immers veel gebruik van gemaakt worden en je wilt niet dat iemand zich verwond, omdat hij of zij door een stoel zakt. Tevens heb je veel praktische apparatuur nodig, zoals keukenapparatuur.

16. Inkoop

De inkoop doe je bij een horeca groothandel. Het is handig al deze flexibel kan leveren, voor als iets onverwachts snel op is gegaan.

17. Promoot

Het is altijd handig om vindbaar te zijn op het internet. Voor verdere promoties, kun je posters ophangen en flyers uitdelen, bijvoorbeeld. Hier zijn mogelijk ook vergunningen voor nodig. Het is in ieder geval belangrijk dat je doelgroep weet dat je bestaat.

18. Open!

Met deze informatie kun je je deuren openen voor gasten. Het is ook leuk om een openingsfeest te geven voor buren van de zaak, familie, vrienden, kennissen, enzovoort.

Heel veel succes met het opstarten van je horeca-zaak!

Bronnen: Kamer van Koophandel