Wie geniet van een speciaal biertje op het terras of in de kroeg, kan wel eens gedacht hebben aan zelf bier brouwen. Een ontzettend goed idee! Want: niet moeilijk en wél hartstikke lekker. Bier brouwen en bier drinken gebeurt al sinds het begin der tijden. Het schijnt zelfs al 4500 jaar voor Christus een populaire drank geweest te zijn. Genoeg redenen dus om zelf aan de slag te gaan.
Het brouwproces
‘Vergist’ u zich er niet in, het brouwproces vraagt om enig geduld en werk. De 7 stappen die komen kijken bij het thuis bier brouwen, nemen we hier met u door.
- Het schroten Ook wel: het vermalen van gedroogd mout. Op deze manier wordt de zetmeel gescheiden van de moutkorrels. De vliesjes die overblijven zijn later nodig in het brouwproces.
- Maischen Het geschrote mout wordt in water opgelost en daarna op verschillende temperaturen gebracht. De richtlijnen zeggen dat dit goedje vervolgens op een temperatuur van 50 verwarmd moet worden. Op deze temperatuur blijft het mengsel een tijdje rusten. Hierna wordt het goedje naar een temperatuur van 65 graden en tot slot op een temperatuur van 75 graden verwarmd.
- Filteren en spoelen Na het maischen, zit het mengsel vol met suikers. In het brouwsel drijven dan nog de vliesjes van de mout. Deze zijn echter niet meer van belang voor het brouwproces en mogen dus uit het mengsel gefilterd (geklaard) worden. Het toekomstige bier dat overblijft na het filteren en spoelen wordt wort genoemd.
- Wort koken Wort is de basis van het bier en bevat vergistbare en onvergistbare suikers. In deze fase wordt er hop toegevoegd aan het brouwsel.
- Wort koelen De wort wordt hierna zo snel mogelijk gekoeld. Zo krijgen bacteriën geen kans om te groeien. Daarbij wordt de wort gefilterd.
- Gisting De temperatuur waarop het brouwsel gebracht wordt, als deze gekoeld wordt, is bepalend voor het gistingsproces. Bij een lage temperatuur krijg je ondergistend bier. Als het bier niet verder wordt gekoeld dan kamertemperatuur, vindt er snelle gisting plaats en is er sprake van bovengistend bier.
Na het koelen wordt gist en lucht toegevoegd. De Suikers uit de wort, die vergistbaar zijn, worden nu omgezet in alcohol, koolzuur en smaakstoffen. Er is nu sprake van hoofdgisting. - Bottelen en hergisting/lagering Het bier is op dit moment gebrouwen! Het heeft alleen nog maar weinig smaak of koolzuur. Het bier moet daarom nog gelagerd worden. Dat wil zeggen dat er opnieuw een gistingsproces moet plaats vinden. De hergisting wordt in gesloten kuipen gedaan zodat het bier zijn koolzuur en smaak goed blijft behouden.
Voordat het bier gebotteld wordt, is het gebruikelijk het bier nog eens te filteren. Zo wordt uw bier een helder bier.
De juiste ingrediënten
Om een goed en lekker bier te kunnen neerzetten, heeft u natuurlijk ook de juiste ingrediënten nodig. De noodzakelijke ingrediënten voor het bierbrouwen zijn: water, hop, gist (ondergist en bovengist) en mout.
Benodigde bierbrouw materialen!
Een brouwketel (Een soeppan met een inhoud van 27 liter voldoet); een tweede ketel; roerspaan; maatglas; kleine weegschaal; pH-blad/pH-meter; thermometer; koeler/bak met ijs; hydrometer; gistvat; filterkuip; opvangemmer; waterslot; hevelslang met kraantje; glazen mandfles voor het waterslot; vulpijpje; reinigings- en desinfectiemiddel; kroonkurken; kroonkurkapparaat.
Als u voorzien bent van de benodigde ingrediënten en materialen kunt u beginnen met zelf bier brouwen. Veel brouw-plezier en proost!