Verschillende soorten mondkapjes

Mondkapjes hebben we de afgelopen tijd erg veel gezien. Of ze nou wel of niet hielpen tegen de verspreiding van het virus. Het moest nou eenmaal gedragen worden. Het mochten dan weer geen mondkapjes zijn die het ziekenhuispersoneel gebruiken. Daardoor zagen we veel zelf gemaakte mondkapjes. Zouden die dubbele laag lapjes stof daadwerkelijk geholpen hebben? Ik ga ja alles uitleggen over mondkapjes, zodat je hierna zelf een beslissing kan nemen.

Wat is FFP?

FFP staat voor Filtering Facepiece Particle of te wel hoe goed een masker de ingeademde deeltjes filtert. Hoe hoger het getal, hoe beter het masker de deeltjes filtert. Dit masker moet aan bepaalde eisen voldoen voordat ze deze naam krijgen van de Europese Unie. Het masker wordt getest via de filtratiesnelheid en hoe het om de mond en neus zit. Er mogen namelijk geen inwaartse lekkage aan de randen zitten. Dit masker beschermt beter dan de chirurgische mondmaskers.

FFP1 masker

Dit type masker wordt voornamelijk gebruikt voor in de bouw. Deze beschermd het minste van de drie verschillende FFP maskers. Het filtert minimaal 80% van de stofdeeltjes en heeft een maximaal van 22% voor inwaartse lekkages. Dit masker kan goed gebruikt worden voor mensen die veel in contact komen met: steenkool, aluminium, zink, sement en silicose.

FFP2 masker

De FFP2 masker beschermt voor minimaal 94% en heeft een maximaal van 8% voor inwendige lekkages. Het beschermd voor veel verschillende soorten stoffen omdat het de werking van poedervormige chemicaliën stopt. Daarbij beschermt het ook tegen verschillende griepvirussen waaronder SARS, wat weer te koppelen is aan het corona virus.

FFP3 masker

Zoals ik al had verteld geeft het nummer aan hoe goed het masker filter. Nummer 3 is het hoogste getal dus dit masker filtert het beste, namelijk minimaal 99%. Voor inwaartse lekkages is het maar maximaal 2%. Dit masker beschermt je tegen hele kleine deeltjes zoals asbest.

Chirurgische masker

Dit masker wordt voornamelijk gebruikt voor personeel in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Het beschermt de patiënt en zorgverlener tegen micro-organismen die ze beiden bij zich dragen. Ook hierbij heb je drie verschillende soorten.

Type 1 chirurgische masker

Dit masker is voornamelijk voor de patiënt. Het is een 3 laagse non-woven mondmasker met elastiek en neusbeugel. Ze hebben een bacteriefilter bescherming van 95%.

Type 2 chirurgische masker

Dit masker wordt gebruikt door medisch personeel en mensen met een contact beroep. Het is hetzelfde als type 1, het enige verschil is dat deze ongeveer een bacteriefilter bescherming heeft van 98%.

Type 2R chirurgische masker

Dit masker is ook gemaakt van 3 laags non-woven maar beschermd daarin tegen ook tegen vocht. Het is dus niet vochtdoorlatend. Ze voorkomen dat eventuele geïnfecteerde vochtdeeltjes via de neus of mond ingeademd kunnen worden.  Het beschermd net zo goed tegen bacteriën als type 2 maar beschermd daarin tegen dus beter tegen vochtdeeltjes.

Tot slot

Zoals we kunnen zien zijn er veel verschillende soorten mondmaskers met maar weinig verschil in bescherming. Natuurlijk weten we niet of de virus/ bacterie die corona veroorzaakt er wel of niet door kan, we maken het in ieder geval wel moeilijker.