De tijd dat je een mobiele telefoon moest kopen bij je mobiel abonnement, is lang voorbij. Het aantal opties waaruit je kunt kiezen is groot. Sim-only als je al een goede mobiele telefoon hebt. In plaats van een abonnement prepaid. Hoeveel megabytes voor data-uitwisseling, voor als je een smartphone hebt. We zullen in dit artikel nog wat nader ingaan op die opties. Sim only diepen we wat meer uit. Maar eerst voor de volledigheid, wat is een SIM-kaart.
Wat is een SIM-kaart
In iedere mobiele telefoon moet een SIM-kaart geplaatst worden, anders kan je niet bellen en ook data niet gebruiken. SIM staat voor subscriber identity module. Dat is tegenwoordig een minuscuul kaartje waaraan een hoek is afgeknipt. Dat kaartje heeft een chip die bij een bepaald mobiel netwerk hoort. Met andere woorden je kunt alleen een verbinding hebben met een toegangspunt daarvan. Als je een abonnement hebt, dan zijn de gegevens in de SIM-kaart gekoppeld aan dat abonnement, inclusief je naam, adres, etc. Bij prepaid zijn die persoonlijke gegevens niet nodig, maar natuurlijk moet de SIM-kaart wel door het netwerk worden herkend. Elke sim-kaart heeft een 13 cijferig referentienummer (dat is niet gelijk aan je telefoonnummer).
Opties
Met opties worden de mogelijkheden bedoeld die aanbieders van mobiele telefoondiensten voor het gebruik van hun netwerk. We noemden al prepaid versus abonnement en hoeveel data is inbegrepen. Andere keuzes die je kunt maken zijn 4G of 5G, wat te maken met de transmissiesnelheid. En tussen sim-only of met mobiele telefoon. Wat betreft het aantal megabytes voor de data-uitwisseling is het een kwestie van inschatten, als je dat nog niet gebruikte. In het laatste geval kan je het beste met weinig beginnen en dat later eventueel uitbreiden. Omgekeerd is lastiger. Leveranciers bieden ook wel pakketten aan, waarbij naast een mobiel abonnement ook internet, kabel-tv en vastbellen is inbegrepen. Het is een kwestie van goed nadenken over wat je echt nodig hebt en aanbiedingen vergelijken.
Sim only
Als je weinig mobiel belt, en je hebt al een mobiele telefoon of je hebt de voorkeur om die apart aan te schaffen, dan is sim only normaliter de goedkoopste oplossing. Je kunt ermee beginnen en eventueel later desgewenst overgaan op een abonnement. Ga je voor sim only, let dan op Sim only aanbiedingen. Die kunnen je geld besparen. Er zijn websites waar je sim only aanbiedingen kunt vergelijken. Je vult het gewenste aantal belminuten in en de hoeveelheid data die je wilt kunnen uitwisselen. Vrij simpel. Voorop staat altijd dat je goed nadenkt over welke hoeveelheden je echt nodig hebt.