Autisme in de samenleving

Fysiek en psychologisch aangeboren (of ontstane) afwijkingen bemoeilijken de sociale omgang in het dagelijks leven. Een mentale belemmering kan bijdragen aan een fysieke beperking en visa versa. Voor een lichamelijke handicap zijn er in Nederland relatief veel sociale voorzieningen en tools om het dagelijks leven op een redelijk gelijkwaardige manier te ervaren. Bij een mentale afwijking is dit een ander verhaal, omdat het vaststellen van een specifiek psychisch (medische) aandoening niet altijd duidelijk zichtbaar is.

Aanpassingen zouden moeten plaats vinden in de maatschappij, als samenleving in sociale vorm, om zodoende meer sociale erkenningen en steun te creëren. Op deze manier kunnen er politieke maatregelen getroffen worden om deze groep bij te staan. Onwetendheid en een gebrek aan empathische vermogen in de huidige samenleving spelen een grote rol, met vaak onbegrip en onderwaardering als gevolg.

Wat is autisme?

Autisme is een veel gehoorde vorm van PDD-NOS. De Engelstalige afkorting staat voor Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified. Autisme kenmerkt zich door een afwijking in sociaal gedrag. Het is een aangeboren ontwikkelingsstoornis, wat sociaal functioneren bemoeilijkt, waardoor diegene (over het algemeen) onzeker en angstig zijn. Sommige mensen beschrijven het als: iemand die in zijn eigen wereld leeft. Een kenmerk van autisme is het minder goed kunnen omgaan met veranderingen in zijn leefomgeving. Voorbeeld: de scheiding tussen zijn ouders of het overlijden van een huisdier. Ook verlopen relatief kleine verandering in het leven moeizamer, denk hierbij aan een moeder die elke een boek voorleest aan haar zoon en opeens hiermee stopt. Het kind zal hier meer moeite mee hebben, dan een ‘normaal’ kind.

Als een kind eenmaal bezig is met een activiteit, valt de aandacht van hem of haar lastig af te leiden. Kleine kinderen worden groot, dus autisme komt ook bij ouderen voor. Naast de nadelen, zien sommige ook een voordeel in autisme. Veel kinderen en volwassenen met deze stoornis zijn (misschien wel) dankzij hun afwijking enorm succesvol. Denk bijv. aan diverse beroemde kunstenaars of andere bekende ondernemers en beroepsbeoefenaars. Als ouders en naasten kan het lastig zijn om voor een kind te zorgen met autisme. Meer aandacht en regelmaat is bij opvoeding vereist. Als je steun zoekt kan je contact zoeken met een informatiepunt voor PDD-NOS.

Gradaties

Autisme bestaat in verschillende gradaties, net zoals bijvoorbeeld ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Een veel besproken vraag is: wanneer is iemand nu medisch gezien autistisch? We zitten tenslotte allemaal wel eens in ons eigen leefwereld. De scheiding lijkt flinterdun te zijn. Alleen een medisch specialist zou kunnen vaststellen of u of uw kind aan autisme leidt. Dus als je dit zeker wilt weten, raadpleeg dan een gespecialiseerd arts, die middels onderzoek kan vastleggen of u óf uw kind hiermee te maken heeft.